Ljugarns ‘ogiltiga’ detaljplan
“Välkommen till overkligheten”
SvD behandlar situationen med detaljplanen för Ljugarn på ledarplats.
Ladda ner hela artikeln som pdf-fil.
Återpublicerad med benäget tillstånd från SvD
Bakgrund och förklaring till den ogiltiga detaljplanen för Ljugarn
av Peter Norman
Den generella detaljplanen för Ljugarns samhälle är från juni 1946. I november 1961 klubbade dåvarande Ljugarns kommun igenom en övergripande detaljplaneförändring. Med en hel del efterforskning så har vi nu alla dokumenten och protokollen från 1946 och 1961-62. Men Länsstyrelsen, som har det slutliga beslutet, valde att i februari 1962 inte godkänna vissa delar av den nya ändrade detaljplanen. Att delar av detaljplanen inte godkänts uppmärksammades inte av Ljugarns kommun. Inte heller senare av Gotlands kommun eller Region Gotland som idag har ansvaret.
I 60 år mellan 1961 och 2021 har därför alla utgått från att detaljplaneförslaget från 1961 har varit en giltig detaljplan. Samhället har utvecklats, vägar har byggts och fastigheter har styckats. Kommunen har lagt VA i vägar som inte finns. GEAB har lagt ned el i samma obefintliga vägar. Snöröjning görs och asfalt har lagts på ytan på vissa av dessa obefintliga vägar.
I radion nämndes ett område i nordvästra Ljugarn som drabbat. Ett antal kvarter mellan Hålvägen och Lauritse väg, och mellan Storvägen och Blåbärsvägen, ca 36 fastigheter. Av dessa är ca 18 st. direkt berörda av detta. Jag är själv en av dessa berörda fastigheter, med vägen rakt igenom mitt hus. Men det är inte det enda området på Ljugarn. Liknande områden finns på flera platser i samhället. Om du vill veta om er tomt är drabbad så gå in på Region Gotland/ detaljplanekartan: Detaljplaner på Gotland (arcgis.com). Skriv in Ljugarn i sökrutan till vänster och zooma sedan in på ditt område av byn. Den gröna vyn som nu visas är verkligheten. Dvs. den Nybyggnadskarta som Region Gotland har i dag, den som bygger på den felaktiga detaljplanen från 1961. För att se den äkta detaljplanen från 1946, och om den påverkar din fastighet så klicka på ”Visa och dölj” ikonen uppe till höger på skärmen. Klicka i digitala detaljplaner. Det gula du nu ser är vad som verkligen gäller idag!
Det går att ändra transparensen på kartlagret så du ser båda kartorna på en gång, via prickmenyn till höger om rutan för digital detaljplan.
Digitaliseringen visar att det tekniskt sett är den ursprungliga detaljplanen från 1946 gäller. Inte den detaljplan från -61 som vi har levt med i 60 år. När vi nu kastas 60 år tillbaka i tiden så uppstår det raskt några frågor om hur det påverkar de fastigheter som är drabbade av vägar och parker:
- Tomter har styckats i strid med den gällande detaljplanen. Gäller dessa gränser idag?
- Nya detaljplaner har under åren upprättats men de ansluter inte till den gamla -46 planen som nu skall gälla. Betyder det att den senare upprättade detaljplanen också är upprättad på felaktiga grunder och därmed också ogiltig?
- Hus har byggts på väg eller parkmark. Vad gäller för dessa byggnader?
- Svaret från Bygg och Miljökontoret är: Om byggnaden är äldre än 10 år så är ärendet preskriberat, så vi kommer inte att utdöma några böter! Men byggnaden är ändå planstridig!
- En planstridig byggnad kan inte byggas om eller till.
- Teoretiskt sett kan Regionen begära rivning av berörda byggnader. Nu säger Planchefen i radio att det nog inte blir aktuellt.
- Men vad gäller för en byggnad yngre än 10 år?
- En fastighet som nu helt eller delvis är blockerad av en park eller en väg, och därmed helt eller delvis är belagd med byggförbud. Hur påverkas fastighetsvärdet av detta?
- Som vi hörde på radion så är det enl. praxis markägaren som skall begära och också betala för en planändring om man vill få ordning på sin tomt.
- Dock finns det inget som hindrar att Regionens Plankontor gör detta själva.
- Svaret från Bygg och Miljökontoret är: Om byggnaden är äldre än 10 år så är ärendet preskriberat, så vi kommer inte att utdöma några böter! Men byggnaden är ändå planstridig!